Slow Food Akyaka

Slow Food Akyaka 150′den fazla ülkede bulunan destekleyicileriyle iyi yemeğin zevkini topluma ve çevreye olan sorumlulukla bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur.

Kar amacı gütmeyen bir dernek olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına, yerel geleneklerin yok oluşuna ve insanların ne yediklerine, yedikleri yemeğin nereden geldiğine, tadının nasıl olduğuna ve yaptıkları yemek tercihlerinin dünyanın kalanını nasıl etkilediğine dair ilgilerinin azalmasına karşı Carlo Petrini tarafından kurulmuş bir harekettir.

Slow Food’un bugün dünyada 100,000′den fazla üyesi, 1,300 yerel şubesi (convivium) ve kaliteli yemeklerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2,000′den fazla yemek kuruluşu bulunmaktadır.

Slow Food Filozofisi

Slow Food, ekoloji ve gastronomi, etik ve zevkin kesişim noktasında bulunmaktadır. Slow Food, lezzetin ve kültürün standartlaşmasına, ziraat ve yemek sektörlerindeki uluslararası firmaların denetimsiz gücüne karşı durmaktadır. Biz, iyi yemek yemenin herkesin temel hakkı olduğuna aynı zamanda herkesin bu zevki oluşturan geleneksel yemekleri, gelenekleri ve kültürü korumakla da sorumlu olduğuna inanıyoruz. Derneğimiz, sofra, gezegen, insanlar ve kültür arasında güçlü bağlar olduğunu kabul eden neo-gastronomi kavramına inanmaktadır.

Slow Food Vizyonu

Bütün insanların kendileri, yemeği yetiştirenler ve gezegenimiz için iyi olan yemeğe erişimlerinin olduğu bir dünya vizyonuna sahibiz.

Slow Food Misyonu

Slow Food herkes için iyi, temiz ve adil yemeği teşvik eden üyelik sistemiyle çalışan uluslararası bir organizasyondur.

İyi, Temiz ve Adil

Slow Food’un tarıma, gıda üretimine ve gastronomiye bakış açısı birbiriyle bağlantılı üç ilkeden oluşmaktadır:

Yerel kültürümüzün bir parçası olan, duyularımızı tatmin eden İYİ, taze ve lezzetli mevsimlik beslenme;
Çevreye, hayvanların veya bizim sağlığımıza zarar vermeyen TEMİZ gıda üretimi ve tüketimi;
Tüketiciler için ADİL erişilebilir fiyatlar ve küçük ölçekli üreticileri için adil şartlar ve ücretler.

Konviviyum

Bölgesel Slow Food kollarına verilen isim. Konviviyumlar her yıl yemek buluşmaları ve tadım günleri gibi birçok etkinlik düzenler. Slow Food üyeleri bu etkinliklerde güzel yemek yemenin keyfini paylaşmak, yerel üreticileri ve çiftlikleri ziyaret etmek, çocuklar ve yetişkinler için konferanslar, toplantılar, film festivalleri, tadım eğitimi kursları düzenlemek, Topluluk Destekli Tarım projelerini tanıtmak için bir araya gelir. Amaçları yerel gıdalar ve üreticiler hakkında bilgi edinmek ve diğer üreticilere bu konularda bilgi sunmaktır. Konviviyumlar Slow Food’un omurgasını oluşturur. Zamanlarını ve enerjilerini gönüllü olarak ortaya koyan üyeler olmaksızın bu konviviyumların varlığını sürdürmesi mümkün değildir. Dünyada şu an 1300’ün üzerinde konviviyum vardır.

Konviviyum lideri: Konviviyumların seçilmiş lideri.

Üretim Ortağı

Tüketiciler olarak toplu halde yaptığımız tercihler gıdanın yetiştirilmesi ve üretilmesi üzerinde önemli etkiler yaratabilir. Slow Food bunu vurgulamak amacıyla ortak üretici terimini üretmiştir. Ortak üreticiler tüketicilerin pasif konumunun ötesine geçip, gıdanın üretim sürecinde ve bu süreçteki sorunların üstesinden gelinmesinde söz sahibi olmayı amaçlayan kişi veya kurumlardır. Gıda üreticilerini aktif bir şekilde destekleyerek üretim sürecinin bir parçası olurlar.

Gündelik Gıda

Her gün tüketilen besin maddelerini tanımlamak için kullanılan terimdir. Slow Food çevresel ve toplumsal anlamda sorumlu bir şekilde üretilen gıdalara dayanan bir gündelik beslenme biçimini benimser.

Earth Market Ağı: Slow Food felsefesi doğrultusunda kurulan çiftçi pazarlarıdır. Topluluklar tarafından kurulan bu pazarlar yerel üreticilerin sürdürülebilir yöntemlerle ürettiği sağlıklı ve nitelikli gıdayı tüketiciye aracısız olarak ve çok ucuza sunduğu buluşma noktalarıdır. Bu ağ aynı zamanda yerel gıda kültürlerinin ve biyoçeşitliliğin korunması için çalışır.www.earthmarkets.net

Ekogastronomi: Yediğimiz yemeklerle gezegenimiz arasında güçlü bir bağlantı olduğunu, gıda seçimlerimizin çevre ve toplum üzerinde büyük bir etki yaratacağını ifade eden terimdir.

Gıda toplulukları: Belirli bir gıdanın üretimi için belirli bir coğrafi bölgede bir araya gelen küçük ölçekli üreticilerdir. Slow Food tarafından 2004 yılındaki ilk Terra Madre toplantısında kullanılan bu terim gıdaya, tarıma, geleneklere ve kültüre dayalı yeni bir yerel ekonomi fikrini yansıtır. Gıda topluluğu üyeleri kaliteli ürünleri az miktarda ve sürdürülebilir yöntemlerle üretir. Terra Madre ağında 150 ülkeden 2000’i aşkın gıda topluluğu bulunmaktadır.

İyi, temiz ve adil: Slow Food’un gıda ve gıda üretimi anlayışının üç ana ilkesidir ve Kalite Manifestosu’nda şu şekilde tanımlanmıştır:
İyi: Duyulara hitap eden ve yerel kültürün bir parçası olan, taze, lezzetli ve mevsimlik gıda.
Temiz: Çevreye, hayvanlara veya insan sağlığına zarar vermeyen gıda üretimi ve tüketimi.
Adil: Tüketiciler için makul seviyelerde tutulan fiyatlar ve küçük ölçekli üreticiler için adil şartlar ve ödemeler.

Öğrenen topluluk: Sürdürülebilir gıdayla ilgili eğitici bir etkinlik veya program çerçevesinde bir araya gelen insan grubu.

Yerel ekonomi: Yerel ürünlerin ve hizmetlerin tercih edilmesini teşvik eden ekonomik sistemlerdir. Slow Food yerel toplulukların tatminkar kazançlar sağlayabilecek ve ekosistemlere, insan sağlığına ve kültürlere saygılı mikro ekonomiler oluşturabileceğine inanır; bu yüzden Slow Food felsefesini gıdaya, tarıma, geleneklere ve kültüre dayalı ‘yerel ekonomi’ düşüncesi belirler.

Neogastronomi: Damak zevkimize, yaşadığımız çevreye ve toplumumuza yönelik gıda seçimleri yapabilmemizi sağlayan multidisipliner gastronomi anlayışı.

Korumalar (Presidium): Slow Food’un zanaatkar gıda üreticilerine doğrudan destek olabilmek amacıyla biyoçeşitliliği korumak için yürüttüğü projeler.

Tadım eğitimi: Slow Food’un duyuların canlandırılmasına ve terbiyesine dayanan gıda eğitimi anlayışı ve bu yaklaşım doğrultusunda gıda üretiminin bütün yönleriyle incelenmesi.

Terra Madre

Slow Food tarafından doğaya, geleneklere ve topluluklara saygılı sürdürülebilir gıda üretim yöntemlerini korumak ve tanıtmak isteyen insanları bir araya getirmek amacıyla 2004 yılında oluşturulan ağ. Terra Madre gıda toplulukları Slow Food’un iyi, temiz ve adil gıda ilkelerine dayanan kalite düşüncesini hayata geçirir. Bu ağ dünyanın birçok yerinde düzenlenen toplantılarda gıda sistemini nasıl iyileştirebileceklerini tartışan küçük ölçekli çiftçi ve üreticilerden, aşçılardan, akademisyenlerden, tüketicilerden, sivil toplum kuruluşlarından ve gençlerden oluşur. Bu ağ çerçevesinde gerçekleştirilen projeler ve değişim programları bilginin ve uygulamaların paylaşımını teşvik eder.

Terra Madre Günü: Sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş yerel gıdanın tüketilmesinin faydalarını aktarmak amacıyla Slow Food ve Terra Madre ağı tarafından her yılın 10 Aralık günü düzenlenen etkinlik. İlk olarak 2009 yılında, Slow Food’un kuruluşunun 20. yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Terra Madre bölge toplantıları

Terra Madre Brezilya, Terra Madre İrlanda, Terra Madre Toskana gibi, ulusal ya da bölgesel ölçekte gerçekleştirilen Terra Madre ağı toplantıları.

Terra Madre Gıda Toplulukları Dünya Toplantısı

İtalya’nın Torino şehrinde 2004 yılından beri iki yılda bir düzenlenen Terra Madre toplantısı. Bu toplantılarda 150 ülkeden 5000’in üzerinde temsilci bir araya gelmektedir.

To the Origins of Taste (Lezzetin Kökenine Doğru)

Gıdayı duyularımız aracılığıyla nasıl algılayabileceğimizi konu alan Slow Food tadım eğitimi rehberi. İlk olarak 2008 yılında yayınlanmıştır.

Gastronomi Bilimleri Üniversitesi

2003 yılında İtalya’nın Piedmont ve Emilia-Romagna bölgeleriyle Slow Food tarafından ortaklaşa olarak kurulan bu okul, gıdanın üretim aşamasından bir yemek olarak soframıza geldiği ana kadar geçen tüm süreçleri bir bütün olarak ele alarak yeni bir gastronomi anlayışına öncülük etmiştir. Üniversitede multidisipliner öğrenme modeli, fen bilimleriyle beşeri bilimlerin birleştirilmesi, duyuların iletişim yöntemleriyle terbiye edilmesi ve saha çalışmalarıyla desteklenen sınıfiçi çalışmaları olmak üzere dört program uygulanır. Mezunlar gıda üretimi ve nakliyesi, turizm, tüketici eğitimi, sivil toplum kuruluşları, iletişim ve gazetecilik gibi alanlarda meslek sahibi olur. http://www.unisg.it

Bilgi ve Rezervasyon talepleriniz için iletişim adresinden bizlere 7/24 ulaşabilirsiniz. Güncel haber, etkinlik ve kampanyalardan haberdar olmak için Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz.

Konaklama | Araç Kiralama | Tur & GeziGökova Dağ Evleri | Villa Vali | Yenice Vadi

Bunlar da hoşunuza gidebilir...